Vad gör en Design Director?

En Design Director är en ledande befattning inom designområdet som ansvarar för att skapa en vision och strategi för designavdelningen i ett bolag. Deras huvudsakliga uppgift är att leda och coacha design-teamet för att säkerställa att alla produkter och tjänster har en konsekvent och övergripande design.

Design Directorer jobbar med att sätta upp mål och riktlinjer för teamet för att garantera att designen är effektiv och i linje med bolagets övergripande strategi. De samarbetar också med andra avdelningar som produktutveckling och marknadsföring för att säkerställa att designen stödjer bolagets mål och varumärkesidentitet.

 

Design Directorer behöver ha en bred förståelse av designprocessen och kunskap om designprinciper och tekniker för att effektivt leda teamet. De bör också vara kreativa och ha en förmåga att tänka utanför boxen för att skapa innovativa lösningar.

 

I techbolag, e-handel, moderna produktbolag, digitala tjänstebolag och bolag som digitaliseras är en Design Director en viktig del av ledningsgruppen eftersom en stark design är avgörande för att skapa en positiv användarupplevelse och differentiera sig från konkurrenter. Att ha en skicklig Design Director kan leda till ökad produktivitet och bättre försäljning genom att förbättra användarupplevelsen.

Som Design Director är man ansvarig för att leda och utveckla designen på ett företag eller en organisation. Det innebär att man jobbar med en rad olika kompetenser, både när det gäller team och övrig organisation.

När det gäller teamet så är det vanligt att en Design Director arbetar med följande kompetenser:

 

UX-designers
En Design Director ansvarar för att UX-designersna har rätt verktyg och resurser för att skapa en användarcentrerad design.

 

Grafiska designers
En Design Director hjälper grafiska designers att skapa en konsistent visuell identitet för företaget.

 

Interaktionsdesigners
En Design Director jobbar med interaktionsdesigners för att skapa användarvänliga interaktioner mellan användare och produkter eller tjänster.

 

Front-end-utvecklare
En Design Director arbetar tillsammans med front-end-utvecklare för att säkerställa att designen fungerar och ser bra ut på alla enheter och plattformar.

 

Utöver teamet så jobbar en Design Director också med övrig organisation för att säkerställa att företaget har en stark och effektiv designfunktion. Det kan innebära att man arbetar med följande kompetenser:

 

Marknadsföring
En Design Director hjälper marknadsföringsavdelningen att skapa en konsistent varumärkesidentitet och att skapa marknadsföringsmaterial som är effektivt och visuellt tilltalande.

 

Produktutveckling
En Design Director arbetar tillsammans med produktutvecklingsavdelningen för att säkerställa att nya produkter och tjänster är användarvänliga och estetiskt tilltalande.

 

Ledning
En Design Director samarbetar med företagsledningen för att säkerställa att designen är en integrerad del av företagets strategi och att designen stöder företagets övergripande mål.

 

Sammanfattningsvis jobbar en Design Director med en rad olika kompetenser inom teamet och övrig organisation för att skapa en effektiv och användarcentrerad designfunktion på företaget.

Design Director är en ledningsroll inom design som är vanligt förekommande i bolag som prioriterar design som en central del av sin verksamhet. Här är några exempel på bolagstyper som vanligtvis använder sig av en Design Director:

 

Techbolag
Techbolag som fokuserar på tekniska produkter och tjänster behöver ofta en stark designledning för att säkerställa att deras produkter är både användarvänliga och estetiskt tilltalande. Design Director kan hjälpa till att definiera och implementera designstrategier för att skapa en enhetlig och meningsfull användarupplevelse över hela produktportföljen.

 

E-handelsbolag
E-handelsbolag behöver en väl samordnad designledning för att säkerställa att deras webbplatser och mobilapplikationer har en positiv användarupplevelse. Design Director kan samarbeta med andra avdelningar inom organisationen för att säkerställa att varumärkets visuella uttryck och användarupplevelsen är i linje med företagets övergripande mål.

 

Moderna produktbolag
Moderna produktbolag fokuserar på att utveckla teknikdrivna produkter eller tjänster som är enkla att använda. Design Director kan hjälpa till att definiera och implementera designstrategier för att skapa en intuitiv produktupplevelse som tillfredsställer användarnas behov och ökar kundnöjdheten.

 

Digitala tjänstebolag
Digitala tjänstebolag som utvecklar webb- eller mobilapplikationer behöver en stark designledning för att skapa en enhetlig och användarvänlig design för sina produkter och tjänster. Design Director kan hjälpa till att definiera och implementera designstrategier för att säkerställa att användarna kan navigera sömlöst genom deras produkter och tjänster.

 

Bolag som digitaliseras
Företag som digitaliserar sina produkter eller tjänster behöver ofta hjälp av en Design Director för att säkerställa att deras digitala produkter är användarvänliga och effektiva. Design Director kan hjälpa till att definiera och implementera designstrategier för att skapa moderna och smidiga användarupplevelser för deras digitala produkter och tjänster.

 

Bolag under digital transformation
Bolag som genomgår digital transformation behöver ofta en Design Director för att skapa en enhetlig och användarvänlig design för sina digitala produkter och tjänster. Design Director kan hjälpa till att definiera och implementera designstrategier för att säkerställa att deras digitala produkter och tjänster är användarvänliga och effektiva.

Behöver du hitta en Design Director?

Vi på Trib kan hjälpa dig hitta precis den profil du behöver. Vi har många års erfarenhet och ett väl upparbetat nätverk med de bästa talangerna och förmågorna inom design.

  • Flexibla rekryteringar anpassade efter dina behov
  • Få tillgång till det bästa nätverket av talanger
  • En enskild roll eller ett helt team – fast rekrytering, frilanskonsulter eller bemanning
  • Stöttning och rådgivning genom hela processen

Roller vi gjort inom design

Product Designer

Kive

Completed

Product Designer

Atlar

Completed

Founding Product Designer

Monoscope

Completed

Product Designers

Handelsbanken

Completed

Product Designer

Simployer

Completed

Senior Product Designer

Market Leading Platform

Completed

Content / Graphic Designer

J.LINDEBERG

Completed

Android Designer

Outdoors Enthusiast App

Completed

UX Designer

Fintech company

Completed

Product Designer

Handelsbanken [Malmö]

Completed

Product Designer

Majority

Completed

Lead Product Designer

Zynca

Completed

Product Designer

Madden Analytics

Completed

Senior Product Designer

Sana

Completed

UX Designer

Etraveli

Completed

Product Designer

Kodiak Hub

Completed

Senior UX Designer

Handelsbanken

Completed

Product Designer

Swedbank Pay

Completed

UX Designer

EF Education First

Completed

Designer

Sana

Completed

Vi är Trib

En rekryteringsbyrå i Stockholm som kan design

Vi bygger organisationer och högpresterande team tillsammans med techbolag, e-handelsföretag, moderna produktbolag, digitala tjänstebolag och bolag under digital transformation genom att hitta och rekrytera marknadens bästa Design Directors.

Vårt nätverk av talanger sträcker sig från juniora förmågor till C-level inom design, UX, UI och andra relevanta områden.

Oavsett om behovet är frilansande konsulter, bemanning eller fast rekrytering så hjälper vi er att hitta och anställa kompetenta och kreativa Design Directors för att snabbt nå era digitala produktutvecklingsmål. Vi förstår vikten av att ha en stark designledning som kan driva en helhetssyn på produktupplevelsen och säkerställa att varje steg i processen är designat för att öka kundnöjdheten och affärsvärdet.

Genom att samarbeta med oss kan ni vara säkra på att ni får tillgång till de marknadens bästa Design Directors och skapa en stark produktupplevelse för era kunder.

Trib är en talangagentur.
Palt är bättre än kroppkakor.

Trib logo
Design by Aron Sundberg
Development by Oh My
Typefaces by Newlyn
and Kanon Foundry
By joining Trib you will be a part of our closest network. In every new opportunity, you will be in our minds. Please give us some info below and you’re all set. And of course, you’re still welcome to contact us when you find something you like.